Wednesday, December 12, 2007

Mouse_ul



Mouse in limba engleza inseamna "soarece''.Acest dispozitiv in forma aproximativ ovala se conecteaza printr-un fir la un port serial sau PS/2 al computerului.Unele tipuri de mouse sunt fără fir, comunicând cu computerul prin infraroşii.Când computerul are ataşat un mouse, pe ecran este afişat un pointer (cursor), care se poate deplasa în orice direcţie, analog cu mişcarea mouse-ului în contact cu o suprafaţă plană. Mouse-ul conţine un mic dispozitiv mecanic care este acţionat în funcţie de direcţia în care deplasăm mouse-ul, şi de viteza cu care ăl deplasăm, şi traduce aceste date printr-un dispozitiv optic, semnalele ajungând apoi la computer, care deplasează pointerul pe ecran în mod corespunzător - dacă mişti mouse-ul spre dreapta pe masă, şi pointerul se mişcă spre dreapta pe ecran. Mouse-ul are şi 2 (uneori 3) butoane cu care se pot da comenzi referitoare la obiectele de4 pe ecran indicate de pointer.Apasarea unui buton al mouse_ului se numeste click.

Principiul de functionare al mouse-ului este simplu: miscind mouse-ul pe o suprafata neteda cu care vine in contact, aceasta miscare este inregistrata de un dispozitiv cu bila, senzori de lumina si rotite dintate dinlauntrul lui, si este transmisa computerului prin fir. In functie de aceasta miscare, pe ecran este deplasat un pointer si acesta poate ajunge sa indice diverse obiecte si zone din imagine. Deoarece sesizarea miscarii se face printr-un mic mecanism care foloseste senzori de lumina, s-ar putea sa aveti surpriza ca mouse-ul nu functioneaza daca lasati sa cada pe el o lumina puternica, sau daca razele soarelui ajung la el si patrund inauntrul lui. Deci este bine sa-l tineti cumva la umbra cind il folositi.

Intilnim frecvent doua categorii de mouse, dupa forma mufei prin care se conecteaza ele la computer: cu mufa seriala si cu mufa PS/2. Mai nou, a aparut si mouse-ul fara fir, a carui comunicare cu PC-ul se face prin raze infrarosii, dar acesta este mai scump si deci mai rar intilnit, deoarece PC-ul trebuie dotat cu un dispozitiv special pentru comunicatia prin infrarosii.

Ca pret, un mouse este relativ ieftin fata de alte componente, daca va multumiti cu un mouse simplu, fara chestii sofisticate pe el. Un mouse obisnuit costa citiva dolari, dar exista si dispozitive de acest tip cu mai multe butoane sau cu butoane speciale (de pilda, pentru derularea usoara a paginilor in sus si in jos, direct din mouse sau cele cu optical), care pot depasi 10$. Un mouse pad (acel suport din plastic, pinza, cauciuc) pe care se misca un mouse costa sub 1$.

No comments: