Monday, December 17, 2007

Coperta


Proces verbal

Intocmit astazi,01.12.2007 cu ocazia organizarii evenimentului de 1Decembrie,luand parte atat elevii cat si profesorii de la Colegiul Tehnic "Constantin Brancusi",Oradea.Activitatea s-a desfasurat in incinta scolii,mai exact in sala festiva,intre orele 11-13.
Activitatea a cuprins prezentarea scenariilor din istoria unirii romanilor.Au venit niste generali care au vorbit despre revolutie.
Activitatea a fost coordonata de domnul director Cretu Mihai.

Intocmit de,
eleva,Pater Anamaria

Wednesday, December 12, 2007

Mouse_ul



Mouse in limba engleza inseamna "soarece''.Acest dispozitiv in forma aproximativ ovala se conecteaza printr-un fir la un port serial sau PS/2 al computerului.Unele tipuri de mouse sunt fără fir, comunicând cu computerul prin infraroşii.Când computerul are ataşat un mouse, pe ecran este afişat un pointer (cursor), care se poate deplasa în orice direcţie, analog cu mişcarea mouse-ului în contact cu o suprafaţă plană. Mouse-ul conţine un mic dispozitiv mecanic care este acţionat în funcţie de direcţia în care deplasăm mouse-ul, şi de viteza cu care ăl deplasăm, şi traduce aceste date printr-un dispozitiv optic, semnalele ajungând apoi la computer, care deplasează pointerul pe ecran în mod corespunzător - dacă mişti mouse-ul spre dreapta pe masă, şi pointerul se mişcă spre dreapta pe ecran. Mouse-ul are şi 2 (uneori 3) butoane cu care se pot da comenzi referitoare la obiectele de4 pe ecran indicate de pointer.Apasarea unui buton al mouse_ului se numeste click.

Principiul de functionare al mouse-ului este simplu: miscind mouse-ul pe o suprafata neteda cu care vine in contact, aceasta miscare este inregistrata de un dispozitiv cu bila, senzori de lumina si rotite dintate dinlauntrul lui, si este transmisa computerului prin fir. In functie de aceasta miscare, pe ecran este deplasat un pointer si acesta poate ajunge sa indice diverse obiecte si zone din imagine. Deoarece sesizarea miscarii se face printr-un mic mecanism care foloseste senzori de lumina, s-ar putea sa aveti surpriza ca mouse-ul nu functioneaza daca lasati sa cada pe el o lumina puternica, sau daca razele soarelui ajung la el si patrund inauntrul lui. Deci este bine sa-l tineti cumva la umbra cind il folositi.

Intilnim frecvent doua categorii de mouse, dupa forma mufei prin care se conecteaza ele la computer: cu mufa seriala si cu mufa PS/2. Mai nou, a aparut si mouse-ul fara fir, a carui comunicare cu PC-ul se face prin raze infrarosii, dar acesta este mai scump si deci mai rar intilnit, deoarece PC-ul trebuie dotat cu un dispozitiv special pentru comunicatia prin infrarosii.

Ca pret, un mouse este relativ ieftin fata de alte componente, daca va multumiti cu un mouse simplu, fara chestii sofisticate pe el. Un mouse obisnuit costa citiva dolari, dar exista si dispozitive de acest tip cu mai multe butoane sau cu butoane speciale (de pilda, pentru derularea usoara a paginilor in sus si in jos, direct din mouse sau cele cu optical), care pot depasi 10$. Un mouse pad (acel suport din plastic, pinza, cauciuc) pe care se misca un mouse costa sub 1$.

Clonarea unui hard


Pentru clonarea unui HDD trebuie sa avem in primul rand un calculator si doua sau mai multe HDD_uri.La scoala am folosit acest soft pentru a clona un HDD. In primul rand am conectat fiacare dispozDin moment ce si HDD-ul si CD-ROM-ul au avut pusi jumperii pe master a aparut la ineput o complicatie si anume ca PC-ul nu a recunoscut CD-ROM-ul. In fine s-a rezolvat rapid. Am inserat CD-ul "Hiren's Boot", care include softul lansat de acronis, acesta pornind automat. Si-a facut o mica partitie in memoria RAM (de 50 MB) si a rulat programul.Va aparea o fereastra in care va trebui sa selectam optiunea(Clone Disk);facem click pe next si bifam Manual. Dam click pe "Next" si selectam HDD-ul sursa pentru clonare (adika HDD-ul care contine datele pregatite pentru clonare); dupa ce facem click pe "Next" va trebui sa selectam HDD-ul destinatie, adica HDD-ul nou, care poate fi formatata sau nu.
Dupa aia la pasul urmator daca este formatat HDD_ul destinatie,ne va cere sa selectam intre doua optiuni:sa stergem tot ce este pe HDD sau sa pastram infomatiile.
La pasul urmator ne intreaba cum sa cloneze: "As is", adica exact la fel cum este pe HDD sursa, "Proportional" (deci daca avem de ex. un HDD de 160 GB care are doua partitii, unul de 40 si celalalt de 120, iar HDD destinatie e doar de 80 GB va face o partitie de 20 si altul de 60, adica exact proportional: 40/120=20/60=1/3).Dupa ce a terminat vom verifica daca ambele HDD-uri functioneaza cum se cuvine. Daca da inseamna ca totul e bine. Daca nu, inseamna ca am omis un mic detaliu la selectarea HDD sursa sau altundeva. Se recomanda repetarea procesului intreg cu mai multa atentie.

Monday, December 10, 2007

ASUS P5GC-MX/1333 Motherboard


In imaginea alaturata se afla o placa de baza de calitate medie,la un pret accesibil pentru cei care vor sa-si achizitioneze un PC.
Pe partea externa a unei placi de baza se afla mai multe porturi:VGA,USBIn interiorul carcasei se afla componente hardware (HDD, sursa de alimenatare, flopyy, CD/DWD-ROM, memoria rami, procesor) si legaturi de tip ATA/SATA pentru diferite comenzi si alimentare care se realizeaza cu fire si jumperi.La un HDD care este conectat prin ATA la placa de baza trebuie selectat starea (adica master, slave), astfel cand vom porni calculatorul el va stii pe care hard sa intre.Slot-urile pentru memoria de rami lucreaza in paralel din care rezulta o viteza mai mai mare.Aceasta placa de baza nu are prea multe sloturi PCI, deoarece nu mai este nevoie. In viitor numarul acestora va scadea si mai mult. In schimb are un slot PCI-express care este folosit pentru placile de vodeo sau de retea corespunzatoare.Racitoarele sunt plasate deasupra procesorului si chipset_urilor,acestea fiind facute din aluminiu,cupru sau din aliajul acestora.
Ventilatorul plasat deasupra procesorului are rolul de a mentine rece racitorul.Mufele de tip molex sunt la numar 4 adica cel galben transmite 12 volti cel rosu 5 volti iar cele negre sunt masele.In interiorul carcasei se mai afla si un fel de baterie care are rolul de a mentine mersul ceasului.
Mufele de USB sunt 4 dar pot sa fie 8de acest fel.

Wednesday, December 5, 2007

Rezolvarea unui probleme de cls:VII-a


Se da: un trapez isoscel ale carei diagonale sunt perpendiculare si linia mijlocie este egala cu 24 cm. Calculati aria trapezului.A=((b+B)*h)/2=24*h=24*EFMN=latura mijlocie=(b+B)/2=24∆FOC dr. is. =>OF≡FC≡DC/2∆AOE dr. is. =>OE≡AE≡AB/2EF=h=OF+OE=DC/2+AB/2==(AB+DC)/2=l.m.=24A=24*24=576 cm^2

Wednesday, November 28, 2007

Un management de fonturi

Daca colectia Dumneavoastra de fonturi va scapa de sub control, e timpul sa invatati cum s-o stapaniti.
Fie ca sunteti un designer grafic, tipograf, sau doar un amator, veti beneficia de un management de fonturi mai bun. Facand experimente cu fonturi, descarcand fonturi gratuite si cumparand noi fonturi, toate astea contribuie la o crestere a colectiei si, cat ai clipi, o sa aveti mai multe fonturi decat stiti ce sa faceti cu ele. Chiar si fara posibilitatea de confuzie, toate aceste fonturi pot stoarce computerul de resurse – pe scurt, aveti nevoie de o solutie care sa va stapaneasca colectia.
Managementul de fonturi poate fi realizat in mai multe feluri. Unu, sistemul Dumneavoastra de operare are cateva capacitati incluse ale mangementului de fonturi. Doi, se gasesc pe internet programe gratuite de management de fonturi. Si ultimul, programele comerciale de management de fonturi vor oferi functionalitate profesionala, dar se reduc la costuri.
Depinzand de tipul de utilizator care sunteti, caracteristicile de care aveti nevoie difera. Amatorii vor fi satisfacuti cu un management de fonturi care le permite sa realizeze pasi de management de baza ca de exemplu, previzualizarea fonturilor, instalarea si dezinstalarea acestora usor. Designerii grafici vor dori control si caracteristici mai avansate, ca de exemplu, detectarea si repararea fonturilor stricate, a celor disparute, a celor duble si a erorilor de tipul PostScript. Pe langa asta, abilitatea de a dezactiva fonturile nefolositoare va va ajuta computerul sa lucreze mai bine daca acesta are instalata o extensie de colectie de fonturi. De asemenea, managerii de fonturi cu versiuni de server capabil sunt ideali pentru un mediu in retea.
Instrumentele de management de fonturi incluse (Windows)
Puteti vedea o lista de fonturi instalate in Microsoft Windows mergand in Control Panel si alegand Fonts.
Sectiunea fonturilor din Control Panel ofera doar functionalitate limitata; puteti vedea o lista de fonturi instalate, sa le previzualizati, si sa adaugati si sa stergeti fonturi. De asemenea, puteti grupa fonturi similare alegand View, Sort by similarity. Aceasta optiune va permite sa va vizualizati fonturile intr-o lista care grupeaza cu fonturi asemanatoare. Atunci cand va vedeti fonturile listate astfel, puteti lua decizii in legatura cu eliminarea fonturilor duble.
Pentru a previzualiza un font, pur si simplu faceti dublu click pe el, si o noua fereastra se va deschide afisand mostre ale fontului in diferite marimi. Facand click pe butonul cu Properties veti vedea mai multe informatii despre font, inclusiv numele, autorul, versiunea, si informatii despre licenta.
Pentru utilizatorii Window Vista, accesarea sectiunii fonturilor este putin diferita – mergeti direct in Control Panel si tastati Font in casuta Search pentru a primi imediat un link catre fisierul Fonts, impreuna cu sub-linkuri ca instalarea sau stergerea unui font si vizualizarea fonturilor instalate. Bineinteles, puteti selecta Classic View si apoi sa faceti click pe iconul Fonts pentru a va controla fonturile, asa cum ati facut-o in Windows XP.
Managerii de fonturi gratuite
Veti vedea ca programele de management de fonturi apar in tot felul de infatisari atat pe Mac cat si pe Windows: versiuni de incercare gratuite si aplicatii comerciale. Vom arunca o privire la managementul de fonturi gratuite si apoi vom continua cu versiunile comerciale.
Programele gratuite si cele care se platesc dupa o perioada (shareware), impreuna cu daruri incepand de la vizualizatori simpli, pana la utilitati de management sofisticate. In multe cazuri, gratuit inseamna gratuit pe viata, dar in cazul celor shareware, poate insemna gratuit pentru o perioada de incercare, sau gratuit dar cu functionalitate limitata. Fiti atenti la detalii inainte sa le descarcati.
Aici sunt cateva exemple de programe gratuite sau shareware pe care le-ai putea avea in vedea:
The PigFontViewer
este un program care este compatibil pe mai multe paltforme. Nu conteaza daca sunteti pe Windows (XP sau Vista), Linux, sau Macintosh, acest micut porcusor va poate ajuta sa va controlati fonturile indiferent de sistemul Dumneavoastra de operare. In principal, este un program de vizioanre care va permite sa vizualizati, sa afisati sau sa instalati fonturi in fisierele corespunzatoare; pe langa asta, puteti modifica textul mostra si sa adaugati sau sa stergeti fonturi rapid si usor.
Font Xplorer 1.2.2
este un alt instrument gratuit pentru platforma de Windows (desi nu functioneaza in prezent pe Vista). Aceasta utilitate este proiectata tinand cont atat de incepator cat si de profesionist: puteti rasfoi fonturile TrueType instalate (si cele inca nu instalate) de pe hard diskul Dumneavoastra, puteti folosi compare mode pentru a cauta si gasi rapid fontul perfect, sa incarcati si sa descarcati fonturi, sa instalati si sa dezinstalati fonturi, sa redenumiti fonturi, sa salvati imagini bitmap, sa vizualizati informatii despre font, cum ar fi informatii despre drepturile de autor, si setul de caractere la dispozitie, sa cautati fonturile duble, filtrele de fonturi si multe altele. Mai mult, un expert inclus care repara va ajuta sa rezolvati probleme obisnuite legate de fonturi.
Font Agent Pro for Windows
versiunea beta este gratuita, Font Agent Pro a fost mult timp un manager puternic pentru platforma Macintosh si se extinde in lumea Windows – puteti profita de caracteristicile lui si de tag-ul gratuit, din moment ce continua sa se dezvolte pentru noul sistem de operare. Acest soft va permite sa va optimizati Panoul de Control al Fonturilor pentru o functionare mai buna a sistemului, cat si sa va organizati fonturile. (Numai Windows XP).
Free and Easy Font Viewer
este un alt cadou care va permite sa instalati fonturi si sa experimentati diferitele lor stiluri. Va puteti previzualiza fonturile, instala si dezinstala fonturi, si sa vizualizati informatii detaliate despre font.
Managerii de fonturi comerciale
In timp ce programele gratuite dispun de caracteristicile de baza ale managementului de fonturi, utilizatorii frecventi - designerii grafici si tipografii - au nevoie de unelte de calitate care sa aiba caracteristici avansate pentru a-si putea controla colectiile. Exista cateva programe de soft proiectate pentru piata de profesionisti:
Suitcase
($99.95) este un produs de la Extensis si este unul dintre personajele comerciale majore care joaca un rol important pe piata profesionistilor. Acest manager de font exista de la inceputurile publicatiilor despre desktop si a evoluat cu timpul. Este o platforma compatibila atat cu versiunile Windows si Macintosh, si se lauda cu o interfata de utilizator prietenoasa si cu unelte de troubleshooting incluse; de asemenea, apare intr-o editie de server.
Font Agent Pro
($99.95) este o alta unealta profesionala. Este in principal garantata pentru utilizatorii de Mac OS X, dar se face si o versiune pentru Windows (in prezent va sta la dispozitie gratis). Apare intr-o versiune workgroup, intr-o editie de server si in versiunea singura. Font Agent Pro functioneaza activ pentru a optimiza fonturile si functionalitatea sistemului. Pe langa asta, mai are caracteristici automate de activare a fonturilor si plug-inuri pentru programele grafice cunoscute, ca si InDesign, QuarkXpress, PhotoShop si Illustrator.
Master juggler
($89.95) este proiectat pentru sistemul de operare Mac X 10.1 si peste. Va permite sa va stocati fonturile oriunde, inclusiv pe drivere de retea, pentru ca puteti organiza fonturile in seturi, activa si dezactiva fonturile dupa cum aveti nevoie, puteti vedea informatii despre font, harti glyph si altele. Programul are de asemenea utilitati de reparare incluse, Front Guardian, pentru a examina fonturile daca sunt stricate si pentru a preveni stricarea computerelor.
Typograph
($35) este un program comercial care permite utilizatorilor sa vizualizeze si previzualizeze TrueType, OpenType si PostScript Type 1, raster si printer de fonturi. De asemenea, va pemite sa vedeti proprietatile unui font si sa va controlati fonturile prin gruparea lor sau prin accesarea lor intr-o baza de date. Abilitatea de a stoca fonturile in baze da date este folositoare pentru cei care au colectii mari de fonturi.
Alegerea celei mai potrivite unelte pentru Dvs. necesita niste cercetari, dar va fi un timp petrecut cu folos. Cautati unelte care va dau rezultate de incredere, care ofera caracteristicile de management de care aveti nevoie, eliminati conflictele, adulmecati stricaciunile si nu va mai dati cu ghicitul atunci cand lucrati cu fonturi, ci informati-va in detaliu.
Asigurati-va ca unealta de management de font pe care ati luat-o in considerare este compatibila si cu programele Dvs favorite de soft de grafica. Daca in general lucrati cu Adobe Illustrator, dar unealta Dvs de management de font nu este compatibila, nu va poate fi de prea mult ajutor in operatiunile de zi cu zi

Tuesday, October 30, 2007

despre lasere

...imprimanta cu ace, rezultatele vor fi mediocre. Ele folosesc de fapt, principiul de la masina de scris care foloseste si ea banda tusata. Aceste imprimante sunt ieftine si usor de folosit. Imprimantele cu 9 ace nu sunt destul de bune pentru indos. Cele cu 24 de ace fac fata cu succes tiparirii sub indos. Marele dezavantaj este ca sunt foarte zgomotoase.2. Imprimantele cu jet de cerneala arunca mici picaturi de cerneala pe hartie si compun imaginea de tiparit. Ele tiparesc mai bine decat cele cu ace, nu sunt mult mai scumpe si sunt silentioase. Imprimantele cu jet de cerneala color sunt doar cu putin mai scumpe decat cele alb-negru, dar culoarea poate fi punctul forte al lucrarii dumneavoastra. Fotografiile color vor fi tiparite acceptabil, dar nu la standardul revistelor. Merita sa folositi culoarea acolo unde credeti ca va arata bine, adica in cazul unor fragmente mici de text sau pentru evidentierea textului, si, mai ales, pentru o fotografie. Anumite modele nu neaparat de varf pot tipari, folosind hartie speciala si poze la un nivel cu cele din reviste.3. Imprimantele cu laser realizeaza tiparituri de cea mai buna calitate, dar sunt mult mai scumpe. Cele mai multe imprimante laser tiparesc doar alb-negru, dar exista si modele mult mai scumpe de peste 10 milioane lei care pot tipari color.CAPITOLUL II PARAMETRII IMPRIMANTEICei mai importanti parametri ai imprimantelor, indiferent de tipul lor constructiv sunt in numar de 21. DPI-ul reprezinta calitatea tipariturii. Cu cat DPI-ul este mai mare cu atat calitatea atat a textului cat si a pozelor este mai bun.2. Paginile pe minut ppm reprezinta viteza de imprimare. Cu cat viteza este mai mare, cu atat avem certitudinea ca imprimanta este mai de calitate deoarece vitezele mai mari inseamna mecanica mai performanta.3. Tipul hartiei folosite. Pe piata gasim o multitudine de medii de tiparire, hartie normala, hartie pentru imprimantele cu jet de cerneala ex. LC-301, hartie de inalta rezolutie pt. realizarea fotografiilor, etc.4. Grosimea hartiei folosite. De la 64 la 105 gm2 sau hartie speciala de 270 gm2 precum si multe altele in functie de imprimanta.5. Marimea hartiei folosite A4, B5, A5, Letter, Legal, 4 x 6, 5 x 7 precum si marimi alese de utilizator.6. Sursa de curent adaptoare sau direct la sursa de curent 110V sau 220V.7. Consumul in standby si in timpul imprimarii8. Temperatura si umiditatea de functionare. Este bine sa o respectam pentru buna functionare a imprimantei si realizarea unui document de calitate.9. Nivelul de zgomot10. Dimensiunile imprimantei11. Greutatea12. Limbajul de tiparire in cazul imprimantelor laser.13. Memoria imprimantei, etc.CAPITOLUL III FUNCbIONAREA IMPRIMANTEIDatorita disparitiei lor in mare parte de pe piata nu vom mai face descrierea imprimantelor matriciale.Ne vom ocupa in continuare de celelalte 2 mari categorii1. Imprimantele cu jet de cerneala2. Imprimantele laserImprimantele cu jet de cernealaInca de la introducerea lor in a II-a jumatate a anului 1980, imprimantele cu jet de cerneala au crescut rapid in popularitate si performanta odata cu scaderi semnificative ale pretului. O imprimanta cu jet de cerneala arunca extrem de mici picaturi de cerneala pe care ii plaseaza extrem de precis pe coala de hartie pentru a crea o imagine.Este bine de stiut caPicaturile de cerneala dot sunt extrem de mici de obicei intre 50 si 60 microni in diametru, deci sunt chiar mai mici decat diametrul firului de par uman 70 microniPicaturile de cerneala dot sunt pozitionate foarte precis, la rezolutiile mai mari de 1440x720 dots per inch dpi.Picaturile de cerneala dot au diferite culori combinate impreuna pentru a crea o imagine de calitate fotografica.Intai sa ne aruncam o privire asupra componentelor mecanice ale imprimantei cu jet de cernealaAnsamblul capului de imprimareCapul de imprimare inima unei imprimante cu jet de cerneala, capul de imprimare contine mici orificii...

Wednesday, October 17, 2007

Camerele de supravegheat:pro/contra

1. Parerea mea ar fi urmatoarea:daca s-ar instala camere de supravegheat in scoala ,in primu l rand s-ar mai diminua conflictele din scoala,dintre elevi.
2.In al doilea rand nu s-ar mai fuma prin baile scolii.
3.Nu ar mai exista atatea distrugeri in incinta scolii.
4.La ore profesorii ar fi ei la randul lor filmati,ceea ce ar insemna ca ,daca nu ar preda corespunzator programei,s-ar afla,filmandu-i.
5.Violenta din incinta scolii s-ar mai diminua,cu timpul.
6.Un alt avantaj ar fi ca nu s-ar ma pune elevi de serviciu.
7.Si nici profesorii nu ar fi la randul lor de servici.
8.Profesorii ar incepe sa predea mai bine.
9.Elevii ar fi mai atenti la ore.
10.Nu ar mai exista confilcte intre elevi si profesori.
CONTRA
1.Primul dezavantaj pentru elevi ar fi ca sunt filmati tot timpul.
2.Nu ar mai putea sa-si etaleze elevii asa de bine ca inante impresiile prin scoala.
3.Un alt motiv ar fi ca,imediat dupa amplasarea camerelor,elevii ar incepe sa le distruga.
4.Elevii nu ar mai ce ar vrea.
5.Profesorii nu s-ar mai simti in largul lor,fiind tot timpul filmati.
6.Un alt dezavantaj:ar fi prea costisitor de intretinut camerele de supravegheat.
7.Elevii s-ar revolta.
8.In scoala,ne-am simti ca intr-o inchisoare.
9.Iar acest lucru ne-ar revolta pe toti elevii.
10.Asta ar insemna poate si revoltare profesorilor.

Wednesday, September 19, 2007

Scoala in viata mea

Scoala in viata mae este foarte importanta deoarece de aici decizi ce vei face pe viitor.Majoritatea timpului il petrec la scoala,invatand si ascultand la ore.De aceea daca ejti atent la ore vei fi mai bun ca altii.Este bine sa inveti chiar uneori profesorii ne streseazla maximum.Pentru mine sa invat nu este lucrul cel mai impotant dar stiind ca asta ma va ajuta pe viitor incerc sa fiu cat mai perseverenta.Scoala ne mai ajuta sa ajungem cineva in viatza.Eu imi petrec 33de ore pe saptamana la scoala.Si ar mai fi ceva de zis cum ar fi:profesorii sa fie mai indulgenti,mai intelegatori etc.Scoala in viata elevilor mai este necesara pentru educatia noastra.Exista si un proverb care suna asa:"ai carte,ai parte".Multi dintre noi considera scoala un un loc unde stau si se plictisesc,unde isi pierd vremea.Orice am zice si orice am face scoala va ramane locul care te disciplineza si locul de unde vei stii ce vrei sa faci mai departe.Cam atat despre scoala.Deci ca sa ajungi cineva in viatza trebuie sa inveti